Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Έργα για μπαλέτο(Μέρος 1ο)

                                                Έργα για μπαλέτο

Αφού τελειώσαμε με την όπερα θα ασχοληθούμε με διάσημα μπαλέτα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και από πλευράς μουσικής.Αν και έχω ασχοληθεί αρκετά χρόνια με τον κλασικό χορό δεν θα κατσουμε τώρα να ασχοληθούμε με ποζισιόν,αραμπέσκ και πιρουέτες.Θα αναφερω μόνο την  υπόθεση,  κάποια ιστορικά στοιχεία και φυσικά τους συνθέτες.Πάμε λοιπόν!!!!


1.Η ωραία κοιμωμένη


Σε μουσική του Πιότρ Τσαϊκόφσκι και χορογραφία του Μάριους Πέτιπα είναι ένα από τα απαιτητικότερα μπαλέτα όλων των εποχών από πλευράς χορογραφίας.Δεν νομίζω να χρειάζεται να εξήγησω την υπόθεση μιας και είναι το κλασικό παραμύθι του Περό.Έκανε πρεμιέρα στις 15 Ιανουαρίου 1890 στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης.


2.Ο Καρυοθραύστης 


Σε μουσική του Τσαϊκόφσκι η ιστορία του Καρυοθραύστη είναι βασισμένη στο παραμύθι του Ε.Τ.Α Χόφμαν ο Καρυοθραυστης και ο βασιλιάς των ποντικιών.Η Κλάρα και ο μαγεμενος Καρυοθραύστης ξεκινούν ένα ταξίδι μαζί με νεραιδες και ζαχαρωτά που μιλούν με σκόπο να νικήσουν τον Βασιλιά των Ποντικιών.Έκανε πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου 1892 στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης.Έχει χορογραφηθεί από τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ για τα Βασιλικά Μπαλέτα Σουηδίας και από τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ για το American Ballet Theatre.


3.Η Λίμνη των Κύκνων


Μουσική του Τσαικόφσκι και σίγουρα το καλύτερο έργο του.Χορογραφίες από τους Γιούλιους Ρέιζινγκερ, Μάριους Πέτιπα και Λεβ Ιβάνοφ.Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1877 στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας,ενώ η υπόθεση βασίζεται σε ρωσικές παραδόσεις. Η όμορφη Οντέτ μεταμορφώνεται σε κύκνο από τον κακό μάγο Ρόθμπαρτ και το ξόρκι μπορεί να λύσει μόνο η αληθινή αγάπη. Ο πρίγκιπας Ζίγκφριντ ερωτεύεται την Οντέτ, όμως ο Ρόθμπαρτ τον ξεγελαει και τον παντρεύει με την κόρη του που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ.Η Οντέτ αυτοκτονεί ενώ το ίδιο κάνει και ο Ζίγκφριντ μόλις καταλαβαίνει την παγίδα.Σήμερα,  η Λίμνη των Κύκων θεωρείται το αρτιότερο μπαλέτο όλων των εποχών.Κι αυτό γιατί ενσαρκώνει όσο κανένα άλλο την γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητα, την μελαγχολία μέχρι την έκσταση.




4.Η Σταχτοπούτα

Έργο του Σεργκέι Προκόφιεφ με χορογραφίες του Ροστισλάβ Ζαχάροφ.Έκανε πρεμιερα στις 21 Νοεμβρίου 1945 στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας με την Γκαλένα Ουλιάνοβα στον κεντρικό ρόλο .Δεν χρειάζεται να πουμε την υπόθεση μιας και είναι το γνωστό παραμύθι. 


5.Ρωμαίος και Ιουλιέτα

Βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του Σαίξπηρ με μουσική του Προκόφιεφ.Έκανε πρεμιέρα στις 30 Δεκεμβρίου 1938 στο θέατρο Μάχεν της Τσεχοσλοβακίας. Παίχτηκε όμως και στο θέατρο Μαριίνσκι το 1940 με την Γκαλένα Ουλιάνοβα και τον Κονσταντίν Σεργκέγιεφ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.


6. Εσμεράλντα


Ένα υπέροχο έργο σε μουσική του Τσέζαρε Πούνι και χορογραφίες των Ζουλ Περό και Μάριους Πέτιπα.Έκανε πρεμιέρα στις 9 Μαρτίου 1844 στο Βασιλικό Θέατρο του Λονδίνου με την Καρλότα Γκρίσι στον ομώνυμο ρόλο.Η υπόθεση του είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Βίκτορ Ουγκό,  Η Παναγία των Παρισίων. Η πανέμορφη τσιγγάνα Εσμεράλντα φτάνει στο Παρίσι και συνάπτει σχέση με έναν αξιωματικό, τον Φοίβο.Αυτό όμως προκαλεί τον φθόνο του καρδινάλιου Φρολό που είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της , αλλά και τη συμπάθεια του Κουασιμόδου, του τερατόμορφου κωδωνοκρούστη της Νοτρ- Νταμ.Ο Καρδινάλιος την παγιδεύει και την καταδικάζει για ενα έγκλημα που δεν έχει κάνει, όμως ο Κουασιμόδος τη κρύβει μέσα στην εκκλησία. Τελικά οι Αρχές της πόλης βρίσκουν την Εσμεράλντα η οποία και εκτελείται.





Παρατηρήσεις: 
1. Γκουγκλάρετε και ακούστε οπωσδήποτε τα τραγούδια:

The sleeping beauty waltz από την Ωραία Κοιμωμένη

Esmeralda variation από την Εσμεράλντα

Waltz of the flowers από τον Καρυοθραύστη

Dance of the knights από Ρωμαίος και Ιουλιέτα ( μαγικό! !!!!)

Black swan pas de deux από Λίμνη των Κύκνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου