Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Οι διασημότερες όπερες(Μέρος 1ο)

                                             Οι διασημότερες όπερες 


Η όπερα έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο ψυχαγωγίας από τον 17ο αιώνα. Επομένως, υπάρχουν χιλιάδες έργα από συνθέτες της κλασικής και της ρομαντικής περιόδου,  όπως ο Μότσαρτ,  ο Βέρντι και ο Βάγκνερ. Ενδεικτικά,  αναφέρω κάποιες που πιστεύω ότι ξεχωρίζουν από όλες τις υπόλοιπες.Είμαι σίγουρη ότι αυτό το άρθρο θα βγει μαμούθ , οπότε μπαίνω στο θέμα κατευθείαν.


1.Οι γάμοι του Φίγκαρο

Πρόκειται για όπερα του Μότσαρτ που δημιουργήθηκε το 1786 και είναι στα Ιταλικά. Η υπόθεση είναι η κλασική κωμωδία του Μπομαρσέ που θεωρείται προάγγελος της γαλλικης επανάστασης.


2.Ντον Τζιοβάνι

Κι άλλη όπερα του Μότσαρτ που έκανε πρεμιέρα στην Πράγα στις 29 Οκτωβρίου 1787.Η υπόθεση λαμβάνει χώρα στη Σεβίλλη όπου ο ανηθικος νέος, Ντον Τζιοβάνι οργανώνει τις δολοπλοκιες του.Με αυτή τη παράσταση άνοιξε στις 25 Μαίου 1869 η Wiener Staatsoper(η Κρατική Όπερα της Βιέννης δηλαδή ).


3.Νόρμα

Όπερα σέρια του Βιτσέντζο Μπελίνι που έκανε πρεμιέρα στις 26 Δεκεμβρίου 1831 στη Σκάλα του Μιλάνου. Η πλοκή αφορά τη Νόρμα , ιέρεια σε γαλατικό χωριό την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.


4.Τραβιάτα

Όπερα του Τζουζέπε Βέρντι που πρωτοπαιχτηκε στις 6 Μαρτίου 1853 στο θέατρο Λα Φενίτσε της Βενετίας. La traviata σημαίνει η παραστρατημένη και είναι ουσιαστικά η υπόθεση του βιβλίου Η Κυρία με τις Καμέλιες .


5.Φάουστ

Όπερα του Σαρλ Γκουνώ,είναι μία από τις ελάχιστες στη γαλλική γλώσσα. Έκανε πρεμιέρα στις 19 Μαρτίου 1859 στο Παρίσι. Η υπόθεση αφορά την ιστορία του Φάουστ,  ενός νέου που πουλάει την ψυχή του στο διάβολο από το γνωστό βιβλίο του Γκαίτε. 


6.Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν

Πρόκειται για μία επική τετραλογία από τον Ρίχαρντ Βάγκνερ και είναι από τις ελάχιστες όπερες στα γερμανικά. Αποτελείται από τις επιμέρους όπερες : Ο Χρυσός του Ρήνου,  Βαλκυρία , Ζίγκφριντ και το Λυκόφως των Θεών. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μπαϊρόιτ της Γερμανίας στις 13 Αυγούστου 1876 και διαρκεί περίπου 15 ώρες. Η υπόθεση σχετίζεται με ένα μαγικό δαχτυλίδι που δίνει απίστευτη εξουσία  στο κάτοχο του, για το οποίο συγκρούονται τα πρόσωπα της ιστορίας .


7.Αίντα

Η Αίντα είναι όπερα του Τζουζέπε Βέρντι στα Ιταλικά. Η πρεμιέρα της έγινε στις 24 Δεκεμβρίου 1871 στο Χεβιδικό Βασιλικό Θέατρο του Καίρου με την παρουσία του κυβερνήτη της χώρας και επίσημων αξιωματούχων. Είναι μία από τις σημαντικότερες όλων των εποχών,  ενώ η ιστορία αφορά την Αίντα , μια αιθιοπίδα σκλάβα στην υπηρεσία του Φαραώ της Αιγύπτου. 

8.Κάρμεν

Όπερα του Ζωρζ Μπιζέ που παρουσιάστηκε στις 3 Μαρτίου 1875 στο Παρίσι. Η υπόθεση αφορά τον στρατιώτη Χοσέ που εγκαταλείπει τα στρατιωτικά του καθήκοντά και την μνηστή του για τον έρωτα της τσιγγάνας Κάρμεν στη Σεβίλλη .Ξεκινάει σαν ένα κωμικό έργο με τραγική κατάληξη. Η πρώτη που υποδύθηκε το ρόλο της Κάρμεν ήταν η Σελεστίν Γκαλί-Μαρί. 


9.Τόσκα

Η Τόσκα είναι όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Όπερα Κομίκ του Παρισιού στις 13 Οκτωβρίου 1903.Η πρώτη ερμηνεύτρια του έργου ήταν η Σάρα Μπερνάρ. Η υπόθεση λαμβάνει χώρα στη Ρώμη όπου η Τόσκα προσπαθεί με κάθε τρόπο να προστατεύσει τον αγαπημένο της από την εκτέλεση. 


10.Μαντάμ Butterfly

Όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι που έκανε πρεμιέρα στις 17 Φεβρουαρίου 1904 στη Σκάλα του Μιλάνου. Η ιστορία αφηγείται την πορεία προς την αυτοκτονία μιας Ιαπωνέζας έφηβης γκέισας μετά τη σχέση της με έναν Αμερικανό αξιωματικό. 


11.Έτσι κάνουν όλες

Όπερα μπούφα( δηλαδή ευθυμη όπερα) του Μότσαρτ που παρουσιάστηκε στις 26 Ιανουαρίου 1790 στο  Bürgtheater της Βιέννης. Αφηγείται μία πολύ τολμηρή ιστορία ανταλλαγής ερωτικών συντρόφων που θεωρήθηκε ανήθικη, παρότι έγινε αποδεκτή από το κοινό της Βιέννης. 


12.Ο Μαγικός Αυλός


Η τελευταία όπερα του Μότσαρτ, αλλά και η μοναδική στα Γερμανικά (όλες οι υπόλοιπες είναι στα Ιταλικά).Έκανε πρεμιέρα στις 30 Σεπτεμβρίου 1791 στο θέατρο Βάιντεν της Βιέννης. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στην Αίγυπτο όπου ο πρίγκιπας Ταμίνο προσπαθεί να σώσει την κόρη της Βασίλισσας της Νύχτας με τη βοήθεια ενός μαγικού αυλού.


Παρατηρήσεις: 1ον
Συγγνώμη που αυτό το άρθρο έγινε ΤΟΣΟ μεγάλο. Το δεύτερο μέρος θα είναι αρκετά μικρότερο.
2ον
Μα καλά,  ποιος θα κατσει 15 ΩΡΕΣ για να δει το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν? ???????



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου