Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Η μουσική μέσα από τη λογοτεχνία

                          Η μουσική μέσα από τη λογοτεχνία

Αφιερωμένο στην Αγγελα Ανθουλακη από το mamaggela.gr που μου έδωσε την έμπνευση για το blog.Σας ευχαριστώ και πάλι!


Η μουσική χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους μέσα από τη λογοτεχνία ,ως μεσο έκφρασης ενος ιδανικου η μετάδοσης μιας ιδέας. Θα σας παρουσιασω, λοιπόν κάποια βιβλία στα οποία η μουσική έχει κυρίαρχο ρόλο.

1.Γκαμπαρα- Ονορέ ντε Μπαλζάκ
Η ζωή του φτωχου συνθέτη και της συζύγου του είναι η ιστορία μιας αφανους μεγαλοφυιας που αρνείται να συμβιβαστει με τις επιταγές της κοινωνίας.Ο Γκαμπαρα θα προτιμήσει να ζει μέσα στην εξαθλιωση και την ανεχεια από το να θυσιάσει το όραμα και το ταλέντο του στο βωμό της τυποποιημενης τέχνης.
2.Οι καμπάνες -Κάρολος Ντίκενς
Ο φτωχός ζητιανος που ζει στα σκαλια της εκκλησίας ακούει τον ήχο της καμπανας και ονειρεύεται. Ονειρεύεται έναν κόσμο χωρίς πείνα και θλίψη. Στη φαντασία του η καμπάνα παίρνει όχι μόνο χαρακτήρα μουσικού οργάνου, αλλά και ενός συμβόλου που ενώνει τον ουρανό με τη γη.
3.Μασιμιλα Ντονι-Ονορέ Ντε Μπαλζάκ
Ένας ύμνος στη μουσική του Ροσίνι, την όπερα και την ανάπτυξη της της Ιταλίας την περίοδο της Αναγέννησης.Σε αντίθεση με τον Γκαμπαρα, η αριστοκρατισσα Μασιμιλα προδιδει κάθε  ιδανικό, μαζί και τη μουσική για να ζήσει μια άνετη ζωή. 

4.Η Παναγία των Παρισίων -Βίκτορ Ουγκώ
Όσοι το έχετε διαβάσει θα μου πείτε πως είναι τελείως άσχετο με τη μουσική. Ωστόσο αναφέρει πολλά στοιχεία τόσο για την αρχιτεκτονική όσο και για τη μουσική της εποχής του Υστερου Μεσαίωνα. 
5.Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά-Νίκος Καζαντζάκης
Η απιστευτη σχέση του Αλέξη Ζορμπά με το σαντουρι του,αποτελεί πολύτιμο μάθημα για όλους τους μουσικούς με αποκορύφωμα την ατακα:<<το σαντουρι θέλει να συλλογιεσαι μονάχα σαντουρι>>.
6.Το φάντασμα της Όπερας -Γκαστόν Λερού 
Ο συγγραφέας χτίζει ένα μουσικό σύμπαν στο οποίο κυριαρχούν ο έρωτας,η δόξα, η αποτυχία, ο χορός και η όπερα, σε συνδυασμο με τη βαριά ατμόσφαιρα του θεάτρου Σε αυτό το σύμπαν, το φάντασμα έχει το ρόλο του δημιουργού που αναζητά την έμπνευση και η Κριστίν Ντααε τη θέση του αγνώστου ταλεντου που δεν γνωρίζει τίποτα για τον κόσμο και τη ζωή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου