Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Βιβλία για προπαρασκευαστικές ασκήσεις

                        Βιβλία για προπαρασκευατικες ασκήσεις

Οι προπαρασκευατικες και τεχνικές ασκήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα πρώτα βήματα στο πιάνο.Ωστόσο, θα πρέπει να γίνονται με μέτρο και προσοχή για να μην προκαλέσουμε τραυματισμούς και να κουρασουμε το παιδι.

1.Hanon-Φίλιππος  Νακας
Μία εξαιρετική μέθοδος με τεχνικές ασκήσεις που χωρίζονται σε τρία μέρη.Τα κομμάτια εξασκουν την ταχύτητα και την ευλυγισια των δακτύλων χωρίς να γίνονται πληκτικα.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως τις ανώτερες τάξεις.

2.Czerny-Μέθοδος για αρχαριους-Φίλιππος Νακας
Ένα απολύτως απαραίτητο βιβλίο ειδικά για τα πρώτα τρία  χρόνια σπουδών. Περιλαμβάνει 100 ασκήσεις εξαιρετικής δυσκολίας που ενδέχεται να προκαλέσουν την πλήξη των μαθητών με τη μονοτονια τους.Αποτελεί όμως τη βάση για ένα σωστό παίξιμο. 

3.Duvernoy-Φίλιππος Νακας
Μία ιδιαίτερα αγαπητη μέθοδος από μαθητές και δασκάλου. Περιέχει 25 τεχνικές ασκήσεις που μοιάζουν περισσότερο με μελωδικα τραγούδια και είναι ευχάριστα στο άκουσμα.Τα κομμάτια είναι διαβαθμισμενης δυσκολίας και γενικά το βιβλίο είναι ένας ιδανικός συνδυασμός τεχνικής και μελωδίας.

4.Schmitt-Φίλιππος Νακας
240 εύκολες ασκήσεις για την ταχύτητα των χεριών. Χρησιμοποιείται κυρίως ως μέθοδος σε μικρότερες ηλικίες.


5.Czerny-30 σπουδές ευκινησιας
Ένα αξιόπιστο βιβλίο για την αντιμετώπιση των τεχνικών δυσκολιων σε μεγαλυτερες τάξεις. Οι ασκήσεις μετά την εικοστη μπορούν να αντικατασταθουν από απλές σονατινες.


6.Z`lica-Φίλιππος Νακας
Φυσικα, όποιο βιβλίο και να επιλέξετε η εξάσκηση θα πρέπει να ολοκληρώνεται πάντα με την μελέτη των κλιμακων σε όλες τις τάξεις, είτε για προθερμανση των χεριών στις μεγαλύτερες,είτε για σωστό παίξιμο στις αρχικες.Το βιβλίο περιέχει όλες τις ελάσσονες και μείζονες κλίμακες που χρησιμοποιούνται στην κλασική μουσικη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου