Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Συμβουλές προς τους γονείς (Μέρος 1)

                                           Συμβουλες προς τους γονείς                                    
1.Σε τι ηλικία να αρχίσει το παιδί μου πιάνο;
      
       Το πιάνο δεν έχει ηλικία. Μπορεί κάποιος να αρχίσει όποτε θελει.Ωστόσο στα παιδιά η καλύτερη ηλικία είναι μεταξύ 8 και 11 χρονών. Τότε αφενός έχει την ωριμοτητα να κατανοήσει σε βάθος το όργανο αλλά ούτε έχει και το κουραστικο πρόγραμμα της Α Δημοτικού η του Γυμνασίου. Πάντως σίγουρα όχι πριν τα 6 έτη γιατί θα κουραστει πολύ χωρίς ουσιαστικά να προοδευει.Σημασία έχει πόσο καλά θα μαθουμε κάτι όχι πόσο νωρίς θα το αρχισουμε.

2.Να πάρουμε πιάνο η αρμόνιο;

     Καταρχήν να ξεκαθαρισουμε ότι το αρμονιο δεν είναι ούτε ένα μικρό ούτε ένα φθηνο πιάνο. Είναι ένα διαφορετικό όργανο με άλλη μορφή. Το πιάνο έχει 8 οκταβες ενώ ένα αρμονιο έχει 5 με 6.Επίσης, τα πλήκτρα του πιάνου είναι βαθιά ενώ του αρμονιου πολυ λεπτά. Αν από την αρχή έχετε την οικονομική δυνατότητα να αγορασετε πιάνο τότε δεν τίθεται θέμα συζήτησης. Εναλλακτικά, μπορείτε να παρετε ένα αρμονιο για τα πρωτα 2 χρόνια. Για το καλό του παιδιού όμως θα πρέπει αργότερα να αγορασετε ένα πιάνο. Θυμηθειτε ,όσοι παίζουν πιάνο μπορούν να παίξουν και αρμονιο,όσοι όμως παίζουν αρμονιο θα δυσκολευτουν πολύ  στο πιάνο.

3.Πως θα κάνω το παιδί να μελετήσει;

      Αυτο είναι στο χέρι σας.Αν συνειδητοποίησετε ότι όντως έχει κλίση και του αρέσει αλλά βαριεται να μελετήσει μπορείτε να το ενθάρρυνετε,χωρίς όμως να το πιεσετε.Αλλά όπως και να έχει, αν το βοηθησετε στην προσπάθεια του,κάποτε θα σας ευγνωμονει.Αν πάλι δείτε ότι το πιάνο δεν το ενδιαφερει ,δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Να μην το πιεσετε όμως γιατί δεν έχει νόημα, αν δεν το θελει δεν θα μάθει ποτέ. Αν σας ζητήσει να σταματησει τα μαθήματα ,να το δεχτείτε.Μην απελπιζεστε,μπορεί κάποτε να το αρχίσει ξανά, αλλά και αν όχι υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες εκεί έξω. 
       

4.Γιατί να επιλέξει κάποιος το πιάνο;

Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι αποτελεί τη βάση όχι μόνο της κλασικής, αλλά γενικά ολόκληρης της μουσικής.Στο πιάνο γράφτηκαν τα σπουδαιοτερα έργα όλων των εποχών και μόνο εκεί μπορούν να παιχτουν σωστά. Επίσης, παρά τη δυσκολία του αποτελεί τη βάση για αλλα όργανα όπως το βιολί,ενώ είναι απαραίτητο για κάποιον που επιθυμεί ορθή μουσική παιδεία. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου